Yuiemi
Image default
Business / Transportation and Logistics

De voor- en nadelen van een rieten dak

Je ziet de afgelopen jaren steeds meer rieten daken. Hoewel dit vroeger niet meer dan normaal was, kiezen de meeste mensen toch voor een simpele vorm van dakbedekking als dakpannen. Vroeger stond een rieten dak namelijk voor armoede. Het was dus iets wat mensen liever niet op hun dak wilde hebben liggen. Dit beeld is de afgelopen jaren flink omgedraaid. Nu zien mensen rieten dakbedekking als een vorm van luxe. Bovendien ziet je huis er gelijk een stuk luxer uit. Rieten daken kennen een hoop voordelen, maar net zoals bij alle andere dingen zitten er ook wat nadelen aan. Voordat je van plan bent om een rieten dak te laten leggen, is het verstandig om deze voor- en nadelen tegen elkaar op te wegen. Dit artikel helpt je daarbij door verschillende voor- en nadelen te bespreken die een rieten dak met zich meebrengt. 

 

Het eerste voordeel is dat het er uniek en mooi uitziet. Maar dat is natuurlijk niet het allerbelangrijkste. Hiernaast is het namelijk ook nog eens duurzaam en erg isolerend. Steeds meer mensen willen een duurzamer leven leiden, in dat geval is een rieten dak de ideale oplossing. Omdat het isolerend is hoef je in de winter waarschijnlijk een stuk minder te stoken. In de winter wordt het namelijk niet ijskoud in huis maar ook in de zomer is het nog goed uit te houden. 

 

Naast bovengenoemde voordelen kent een huis met rieten dakbedekking toch ook enkele nadelen. Als eerste is riet brandbaarder dan bijvoorbeeld een dakbedekking van dakpannen. Toch is dit tegenwoordig niet heel erg meer. Er kunnen bliksemafleiders geplaatst worden en onder het riet wordt vaak iets geplaatst waardoor (indien er brand ontstaat) het niet naar binnen kan doorslaan. Bovendien gaat een rieten dak gemiddeld vijf jaar korter mee dan een dak welke belegd is met dakpannen. Zo erg zijn deze nadelen dus niet, een rieten dak is het waarschijnlijk nog steeds waard.